Piemel, plasser, pipi, penis, poes, vagina, poeni, punani, foef, doos, vulva, voorbips. Dit zijn de namen die je het meest voorbij hoort komen, maar wat is nu het advies van de experts?
Leer kinderen de officiële termen
Seksuoloog Astrid Kremers geeft aan dat het belangrijk is dat kinderen de officiële woorden voor geslachtsdelen kennen. Zodat ze op school en bij de dokter deze namen noemen. “Maar ze zijn vrij om koosnaampjes te geven. Het is hun eigen lichaam”, zegt ze. “Als het synoniem van je kind negatief of vies is, dan is het verstandig om daar over in gesprek te gaan met je kind. En in dat geval is het goed om zelf wel de officiële termen te benoemen”.
Betoog om vol openheid te praten over onze geslachtsdelen
In Parenting stond vorige maand een betoog om serieus en vol openheid met je kinderen te spreken over seksualiteit en hen vanaf het begin zonder gêne de officiële namen van hun geslachtsdelen aan te leren. Omdat we kinderen vanaf het begin moeten leren dat ze zich niet hoeven te schamen voor deze plekken van het lichaam. Als wij andere namen gebruiken en niet open zijn over de precieze namen, geef je een signaal dat dit een geheim deel is van het lichaam.
40% meisjes jonger dan 16 jaar één of meer negatieve ervaringen met seksueel misbruik
In de uitgave van het ministerie van Justitie “Seksueel misbruik bij Kinderen” staat dat bijna 40 procent van de meisjes voor hun zestiende levensjaar één of meer negatieve ervaringen met seksueel misbruik heeft. Buitenlandse studies tonen aan dat drie tot negen procent van de jongens misbruikervaringen kent. In Nederland is hier nog geen landelijk onderzoek naar gedaan. Als ouder wil je dat als je kind aangeraakt is bij zijn of haar geslachtsdelen, hij of zij daar open over communiceert en precies kan vertellen wat er gebeurd is.
Bijna 15 procent van de meisjes heeft voor haar zestiende levensjaar een of meer negatieve seksuele ervaringen met een familielid en de meest voorkomende leeftijd waarop misbruik voorkomt, ligt tussen de acht en twaalf jaar. Voor een kind dat dit overkomt hartstikke lastig om over te praten. Het niet met de juiste term aanduiden van zijn of haar geslachtsdelen plus de schaamte eromheen maakt dat er niet makkelijker op. Uit onderzoek blijkt dat het kind dat de officiële termen voor geslachtsdelen gebruikt waarschijnlijk minder vaak een doelwit is voor pedofielen. Deze wordt angstig als een kind de geslachtsdelen en activiteit precies benoemt en hierover met anderen kan praten.
Blij met mijn lichaam
Last but not least is het leren van de officiële termen goed voor het leren waarderen van het eigen lichaam, aldus Parenting. Daar sluiten wij ons bij aan. Je hoeft geen ander woord te gebruiken, want dit is je lichaam en dat is goed. Je hoeft je nergens voor te schamen. Een prachtige boodschap voor onze kinderen, toch?