“Hoe vind ik mijn passie?”. Een herkenbare, mooie, maar oh zo ingewikkelde vraag zagen wij binnenkomen in de mamaNL inbox. Kracht life coach Julianne weet er alles van, geeft ons antwoorden èn maakt het simpel duidelijk.

“Mijn probleem was dat ik alles leuk vond”, aldus Julianne. Ze werkte in jeugd- en thuiszorg met verschillende doelgroepen, maar werd op een gegeven moment een bepaalde hoek in geduwd. Gaandeweg ontwikkelde ik een depressie. Niet op de één of andere dag, maar op een gegeven moment moest ik een andere stap nemen. Er was disbalans. Er werd aangereikt om er een jaar uit te stappen. Hartstikke eng natuurlijk, maar het was me allemaal te veel en ik nam de stap. Jaren later coach ik anderen en mag ik hen helpen om geluk, balans en hun passie te vinden”.

In de wachtstand…

We vragen aan Julianne hoe je bij je gevoel komt, hoe je erachter komt waar jij blij van wordt, hoe je je passie vindt. “Ga in de wachtstand. Het antwoord zit namelijk in jezelf. Als jij bij je gevoel kunt, weet je wat je moet doen. Die wachtstand is alleen hartstikke oncomfortabel. Hoe harder je rent, hoe harder je nu moet rusten. Wat ervaar je nu? Wat drijft jou die verkeerde kant op? En blijf je lekker oncomfortabel voelen. Hoe eerder je gaat wachten, hoe sneller de antwoorden komen”.

Opladen…

“Om in de wachtstand te gaan zitten, heb je lef nodig. Plus een basis energie, want een uitgeputte geest of lichaam moet die lef kunnen opbrengen en doorstaan. Opladen is dan het antwoord. Net als je je telefoon aan het stopcontact moet hangen, zul je je eigen accu tijdig moeten opladen. Hoe je dat doet? Door diep adem te halen, een rondje buiten te lopen, een meditatie te doen. Door te doen wat jou rustig maakt”.

Dit wil ik niet…

“Een fantastisch uitgangspunt. Want als je weet wat je niet wilt, kun je ook kijken naar wat je wel wilt. Ik vergelijk het wel eens met de hoek van een kamer waar je in staat. Je kunt in de hoek blijven staan, omgeven door muren. Of je kunt je omdraaien en je ‘monster’ aankijken. Onze omgeving spiegelt veel meer dan je denkt. Je kunt je gevoelens lang wegstoppen, maar dit laadje vol gevoel knalt een keer open”.

Jezelf saboteren…

“Wat veel mensen dan ook doen in de wachtstand is zichzelf saboteren. Door te zeggen dat een vaste baan zekerheden biedt, door te bedenken dat het financieel onmogelijk is, door in te vullen dat doorgaan beter is dan rust te nemen. Vasthouden aan wat we weten is lekker warm. Maar geloof me, zodra jij achter de antwoorden uit je hart komt, wordt het leven veel mooier en gelukkiger”.

Veranderen…

“Als je gaat veranderen, ga je de last van verandering dragen, de verantwoordelijkheid om het ook echt anders te gaan doen. Mensen om je heen merken jouw verandering op. En dan kun je gaan twijfelen. Als je goed in je energie zit, kun je dit aan. Voel je je niet goed, vind je jezelf niet belangrijk genoeg of ervaar je te weinig support van je omgeving, dan is veranderen knap lastig. Je omgeving gaat duwen en jij gaat twijfelen. Vraag daarom altijd mensen in je omgeving om je te steunen in je plan. Dat kan een familielid zijn, maar ook een coach”.

Jouw passie…

“Maak keuzes voor jouw eigen geluk en zorg goed voor jezelf. Als jouw batterij op 25% zit, is het lastig om jouw passie te vinden. Dus… eerst je batterij opladen, dan de wachtstand in en dan vind jij je passie”.

Met dank aan Julianne, Kracht life coach

Photocredit foto Julianne: Mariska Hanegraaf