Nou, dat verschilt enorm. Weten we na het uitzoeken van dit antwoord. Uit het Nibud onderzoek Geldzaken in de Praktijk 2018-2019 blijkt dat 17% van de huishoudens geen spaarrekening heeft. En dat 1 op de 5 huishoudens minder dan 1000 euro spaargeld heeft. Maar er is ook goed nieuws, want…

72% van de mensen spaart

In 2017 bedroeg het doorsnee spaargeld van huishoudens volgens het CBS 14.100 euro. Maar hoeveel is nou verstandig om te sparen? Het Nibud adviseert iedereen om maandelijks 10% van je netto inkomen apart te zetten. Voor een stel met 2 kinderen adviseert het Nibud om een buffer te hebben van € 5.200,-.

LEES OOK: Creëer financiële rust

Advies van de budgetcoach

“Een beetje open deur, maar spaar zoveel als je budget toe laat”, aldus Lida Buis, manager bij Budgetcoach.nl Haar advies is om voor een buffer te zorgen van minimaal 3 maal je maandelijkse inkomen. Hiermee heb je een gezonde buffer en kun je financiële tegenslagen aan.

LEES OOK: 5 boeken die je geld besparen

En wat als we meer dan nu willen sparen?

Als je een vast bedrag per maand spaart, spaar je meer dan wanneer je onregelmatig geld overmaakt naar je spaarrekening. Toch maakt maar 47 procent van de huishoudens automatisch of zelf elke maand een vast bedrag naar hun spaarrekening over. 53% maakt alleen geld over naar de spaarrekening als er geld over is.

“Als je meer wilt sparen, is het belangrijk dat je met een plan en regelmatig gaat sparen. Bijvoorbeeld door een vast moment in de maand kiezen waarop je geld overmaakt naar je spaarrekening. Of automatisch te sparen. Met een automatische overboeking van je betaalrekening naar de spaarrekening enkele dagen nadat je loon binnenkomt. Dat werkt omdat je spaart, je er niet elke maand aan hoeft te denken en het geld niet direct mist”.