Goed slapen doe je als je kind slaapt, als jij je je kunt overgeven aan rust, maar ook als je bed goed ligt. In een goed bed word je simpelweg uitgeruster wakker. Dus speciaal voor alle mama’s 5 ergonomische slaaptips. En wij vermoeden dat die allemaal nieuw voor je zijn!
1. Check je kussen
Laten we beginnen met de plek waar jij je hoofd op legt: jouw kussen. En dan stellen we je gelijk een vraag, want…
Ben jij een zij-, buik- of rugslaper?
Voor een buikslaper is een zacht, laag en soepel kussen het beste. De zijslaper slaapt het beste op een kussen met goede ondersteuning voor nek en hoofd. De rugslaper wordt blij van een flexibel kussen dat de nek goed ondersteunt.
Check. Want we zijn er nog niet. Ook het materiaal van je kussen draagt namelijk bij aan jouw goede nachtrust. Je hebt de keuze uit een donzen, veren, latex, kapok, traagschuim of synthetisch kussen. Alle voor- en nadelen van deze materialen vind je hier.
2. Vervang je matras op tijd. En rara, wat is op tijd?
Okay. Van de nu komende feiten schrokken wij een beetje. Komen ze:
Na 8 jaar heeft jouw matras:
– 1000 liter transpiratievocht verwerkt
– miljoenen dode huidcellen en huisstofmijten opgenomen
– 60% van zijn elasticiteit verloren
Jakkiebah. En 60% minder is behoorlijk. Elke 8 jaar je matras vervangen klinkt dus niet als een overbodige luxe. Op een nieuwe matras slapen we simpelweg lekkerder en dieper.
3. Rugpijn? Er is niet 1 geschikt matras, dus vraag om persoonlijk advies
Als jij en je zus rugpijn hebben, heet dat allebei rugpijn, maar kan het heel anders zijn. Omdat er verschillende soorten rugpijn bestaan, is er niet één geschikt matras bij rugpijn. Persoonlijk advies vragen is dus aan te raden, maar met deze tips kun je zelf al aan de slag:
- Het is belangrijk dat je nek en rug altijd in een rechte lijn liggen. Een matras kan helpen bij het verdelen van jouw lichaamsdruk. Let bij de aanschaf van je matras daarom op de mate van ondersteuning en drukverdeling.
- Hard of zacht? Wat vind jij fijn en in welke slaappositie slaap je? De hardheid van je matras kan een grote invloed hebben op je rugklachten.
- Extra tips over slapen zonder rugpijn lezen? Je vindt ze hier.
4. Kies voor de beste bedbodem. Jawel, ook die helpt.
Verende lattenbodems, rolbodems, ventilerende schotelbodems, luxe binnenveringbodems tot elektrisch verstelbare bedbodems met afstandsbediening. Heel eerlijk. Wij wisten niet dat er zoveel keuzes waren. En dat die dus ook bijdragen aan een gezonde nachtrust.
Het aantal latten bijvoorbeeld bepaalt het draagvermogen. Hoe meer latten, hoe meer ondersteuning. Klinkt logisch. Bij een binnenveringbodem is er ook al in de bodem een vering. Iets wat je voelt als je erop ligt.
Tsja, en dan het wel of niet verstelbare bed. Ontbijt, lees of kijk jij tv in bed? Met kussens kun je dit redelijk ondersteunen, maar er gaat niets boven een verstelbare bedbodem. Elektrisch of met de hand.
5. Last but not least: kies een dekbed in jouw warmteklasse
Heb jij het snel koud of juist warm? Iedereen ervaart de warmte onder een dekbed anders. Maar je kunt er wel wakker door liggen of minder diep van slapen als je dekbed onvoldoende warm of juist te koud is. Dat willen we niet en daarom heeft Beter Bed 4 warmte klassen voor dekbedden:
1. Een echt warm dekbed. Voor iedereen die het snel koud heeft.
2. Voor “de gemiddelden” onder ons. Prima passend bij ons klimaat.
3. Voor mensen die het snel warm hebben of hun slaapkamer verwarmen.
4. Zomerdekbedden. Zelfs geschikt in warme nachten.
Er zijn vier soorten vullingen voor dekbedden: dons, wol, katoen en synthetische vezels. Allemaal hebben ze zo hun voor- en nadelen. Voor praktische mama’s heb je de vierseizoenendekbedden. Die bestaan uit een voor-/najaarsdeel en een zomerdeel. Samen zijn ze te gebruiken in koude winternachten.
Slaap beter lieve mama!