Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het inrichten van de kinderkamer, maar geloof ons, het uitkiezen van goede gordijnen gaat zowel je kindje als jou slaapplezier geven. Daarom in dit artikel heel veel tips om de mooiste voor jouw kinderkamer uit te kiezen.

Type gordijn kinderkamer

Jaloezieën (houten, PVC en aluminium jaloezieën), gordijnen (plissé-, rol-, duo rol-, dakraam rol- en vouwgordijnen of ‘gewone’ gordijnen) en shutters. Duizelt het je al? Er is zoveel keuze aan soort gordijnen en daarom helpen we je met jouw keuze.

Stylish keuze

Wat je kiest is vooral een kwestie van smaak, maar je kunt ook kijken naar praktische zaken als inrichting en schoonmaken van jouw raamdecoratie. Zo kiezen stylisten in kleinere kamers vaak voor jaloezieën of rol-, plissé- of vouwgordijnen. Omdat ze in het kozijn gemonteerd worden, nemen dit soort gordijnen minder ruimte in beslag.

Andere stylistentip is om in oude huizen te kiezen voor geplooide en rijke stoffen. Wat strakkere, rechte gordijnen staan volgens stylisten beter in nieuwbouwhuizen.

Voor iedereen en dus ook voor kinderen is een goede nachtrust erg belangrijk. Daarom kun je voor een kinderkamer het beste kiezen voor een verduisterend gordijn. Die zorgt er namelijk voor dat de slaapkamer van je kleintje goed donker wordt. En dit bevordert een diepe nachtrust voor jouw kind.

Kijk uit bij de keuze van gordijnen

Want kinderen zijn heerlijk nieuwsgierig en wat we met z’n allen niet willen is dat ze verstrikt komen te raken in trekkoorden van jaloezieën of kettingen van rolgordijnen. Monteer daarom een koordkikker of koordhouder. Zodat je het loshangende koord daaromheen kan wikkelen en je kinderen er niet bij kunnen komen.

Wil je gordijnen die tot aan de vloer komen? Prachtig, alleen let er op dat de gordijnen niet te lang zijn en voorkom dat deze over de grond gaan slepen. Kinderen kunnen uitglijden over de gordijnen en vallen.

Ook handig is om bedden, wiegjes en ander meubilair buiten het bereik van de trekkoorden en kettingen te plaatsen. Kunnen ze er niet bij komen door ergens op of in te gaan staan.

En nog een laatste tip: kijk op veiligheid.nl Een site van de overheid waarop alle laatste tips en inzichten staan over hoe je je huis kindveilig inricht.

Kleur gordijn

Kleuren maken de (kinder-)kamer. Dat kun je doen door te verven, maar ook gordijnen geven sfeer met een bepaalde kleur. Houten jaloezieën bijvoorbeeld geven een hele lieve, warme sfeer. Waar oudroze velvet gordijnen gelijk een statement neerzetten. Bij een Scandinavische kinderkamer kun je kiezen voor lichtere gordijnen.

Wist je trouwens dat uit onderzoek blijkt dat de beste slaapkamerkleur blauw is? Het zou zorgen voor een rustig hartritme en een gevoel van sereniteit. Geel en groen staan op nummer 2 en 3 van beste slaapkamerkleuren. Zilver en oranje sluiten de top 5.

Helemaal handig: Bij Veneta vraag je gratis kleurstalen aan. Kun je in jullie eigen kinderkamer rondlopen en kijken wat matched en mooi staat.

Schoonmaken

Gordijnen

Niet het leukste klusje, maar eens in de zoveel tijd toch echt nodig. Wanneer gordijnen niet meer fris zijn, kun je deze een middagje buiten ophangen of een dagje in de vriezer leggen.

Zijn de gordijnen vies en kun je vlekken niet verwijderen met een vochtige doek? Dan kun je het beste de gordijnen op een wolprogramma wassen. Vul de wasmachine tot maximaal 1/3 van het toegestane gewicht, zo voorkom je onnodig kreuken van de gordijnen.

Rolgordijnen en jaloezieën

Rolgordijnen was je door ze te weken in een lauw bad. Wil je ze hangend schoonmaken? Maak een sopje van lauw water met eventueel wat mild wasmiddel en gebruik een zachte doek of spons om vlekken te verwijderen. Jaloezieën maak je ook schoon met een vochtige doek. Met een oude tandenborstel kun je de wat lastigere plekjes schoonmaken.

Meer baby- en kinderkamer ideeën opdoen? Check deze metamorfoses “Van badkamer tot babykamer” of “Babykamer make-over jongen en meisje trends 2019“.