“Hoe ga je om met discriminerende opmerkingen van ouders onder elkaar op het schoolplein of bij de opvang?” Het antwoord op deze complexe vraag vinden wij bij pedagoge Charmain Nelson-Knibbe.
Uit de factsheet ‘meldingen vertrouwensinspecteurs over schooljaar 2017/ 2018’ blijkt dat het aantal meldingen over discriminatie flink is gestegen. “Alles is transparanter voor iedereen door de komst en het intensieve gebruik van social media. We zijn gewend geraakt aan het veel en direct opmerken, benoemen en delen van onze mening. Daarbij kan veel weggezet worden onder vrijheid van meningsuiting. Vroeger dachten we ‘niet elke gedachte hoeft uitgesproken te worden’. Zeker niet elke minimale beledigende gedachte”, aldus Charmain.
Dat zeg je toch niet
“Ik pleit ervoor om de nuance ‘dat zeg je toch niet’ terug te laten keren. In plaats van de huidige gedachte ‘je mag toch alles zeggen’. Nu hoor je dat er gezegd wordt: ‘Ik vind jou een zwarte aap. Ga je janken? Dan maak ik een filmpje. Zet ik het op Snapchat’. Alles mag gezegd en zelfs getoond worden. Laten we als ouder ons kind meegeven dat meegaan met de massa in dit soort gevallen niet hip is”.
“Daarnaast denk ik dat het goed is om de weerbaarheid bij kinderen groter te maken. Leer ze wapenen tegen dingen die op ze afkomen. Jij bent anders, uniek en goed zoals je bent. Deal with it. Mijn familie komt uit Suriname en mijn moeder zei altijd: ‘Besteed er geen aandacht aan, geef je grenzen aan en steek je energie in zaken waar je veranderingen kunt maken. Schenk je er aandacht aan, dan wordt het groter”.
Dit is niet okay
Terug naar de case. Want wat doe je als je deze opmerkingen hoort? Doe je alsof het niet gezegd is, ga je er tegenin en zo ja, op welke manier? Want natuurlijk willen we geen gedoe en ook hierin een voorbeeld zijn voor onze kinderen. Charmain adviseert om er wel een opmerking over te maken. De ‘dit is niet okay’-zin. “Ja, het is spannend om dit te zeggen, maar het is een veilige zin. Op het schoolplein of nabij de opvang zijn we in een omgeving waar kinderen leren. Dan mag dit gezegd worden. Je geeft tenslotte gedachtegoed mee. Als ouders discriminerende opmerkingen maken, worden er zaadjes geplant. Zaadjes die uit kunnen groeien tot zaken die niet goed en gezond zijn voor de leefomgeving van onze kinderen. En ja, je neemt een risico door er iets van te zeggen, maar kinderen horen veilig op te groeien en daar hoort discriminatie niet bij”.
Respect of leuk gevonden worden
“Daarbij kun je jezelf afvragen of jij leuk gevonden wil worden of dat je gerespecteerd wilt worden. Hoe belangrijk is jouw positie op het schoolplein? Sta met dat standpunt op het schoolplein en draag dat uit. Iedereen heeft vooroordelen, bewust, maar ook onbewust. En soms zeggen mensen totaal onbewust iets discriminerends. Iets wat een ander enorm kwetst. Dan is het goed om op respectvolle wijze aan te geven dat dit niet okay is”.