Waar moet je dit jaar met je kind naar toe? mamaNL zocht het voor je uit en komt met de 10 leukste, nieuwste, mooiste plekken om dit jaar te bezoeken. Veel plezier samen!

1. Forteiland Pampus

Na zo’n 20 minuten varen vanaf Muiden of IJburg kom je aan bij Forteiland Pampus. Dit eiland, haar prachtige fort en de boottocht bieden een groot avontuur voor je kind. Tijdens de Piratenweek (28 april t/m 5 mei) nemen piraten het eiland over. Er zijn speurtochten te volgen en vliegen kan ook, in de nieuwe attractie Het geheime Wapen van Amsterdam! Deze splinternieuwe luchtballon-attractie laat je over Amsterdam en zijn ring van forten vliegen. Uit ervaring kunnen wij zeggen dat het heerlijk is om voor en op Pampus te liggen ;)

2. Madurodam

Wij tippen dit uitje omdat het zoveel meer is dan alleen een miniatuurstad. Naast dat je kind (en jij, ja echt!) hier van-alles-en-nog-wat leert over de grote verhalen van Nederland, is er ook veel te doen. Bijvoorbeeld in de nieuwste familie experience de Waterwolf. Hier beleef je hoe de Nederlanders op een onmogelijke plek van water land maakten. Na een bezoek aan Madurodam realiseer je je in wat voor een mooi land we leven.

Wist je trouwens dat Madurodam haar opbrengsten schenkt aan projecten die kinderen stimuleren om verbinding te maken met andere mensen? Sinds de oprichting doneerde Madurodam ruim 35 miljoen euro aan goede doelen. Met je entreekaartje doe je dus ook nog iets goeds!

3. Villa Zebra

Villa Zebra is een kindermuseum voor hedendaagse beeldende kunst in Rotterdam. Je vindt er tentoonstellingen voor kinderen van 2 t/m 12 jaar en workshops. Wat wij er heel leuk aan vinden is dat het zowel actief, educatief, cultureel als spel is. In de tentoonstellingen doet je kind met jou aan de hand verrassende ontdekkingen. Daarna kunnen ze zelf als kunstenaar aan de slag in een gratis workshop.

4. Archeon

Het Archeon is de leukste manier om je kind een stuk geschiedenis te leren. Hier ontdekt hij hoe het vroeger was. De gebouwen, hutten en huizen hebben echt in ons land gestaan. Zo zie je in de mooie mesohut hoe men vroeger woonde. En kun je in het Romeinse stadje meedoen aan leuke activiteiten. Voor kinderen van 0-6 jaar zijn er stoere ridders, lieve dieren, een geweldige speeltuin en een doolhof. Daarnaast kunnen ze prehistorische muziek maken, meedoen aan de middeleeuwse kinderspelen en oefenen als een Romeinse soldaat.

5. Plopsa Indoor Coevorden

Met minder mooi weer is dit indoorpark perfect, want Bumba, Plop, Wickie de Viking en Mega Mindy ontvangen jouw kinderen met open armen in Plopsa Indoor Coevorden. Maar… ook bij mooi weer is dit een top park. Want er is een ruim buitengedeelte met K3-Brandweermolen, K3-Verkeerspark, Klimberg en andere spannende attracties. In dit park beleven de allerkleinsten hun eerste grote avonturen op 25 attracties. Je kunt je er makkelijk een dag vermaken en het park is geschikt voor kinderen van 2 tot 10 jaar.

6. Spoorwegmuseum

Veel kinderen vinden treinen helemaal te gek, maar zelfs als dat niet zo is, zijn wij fan van het Spoorwegmuseum. Er is namelijk veel meer te doen dan treinen kijken. Er zijn verschillende ‘attracties’ die ieder een stukje van die spoorgeschiedenis vertellen; een audiotour, een treinsimulator, acteurs en een karretjesattractie. In het speciale Techlab ontdek je de werking van de trein. Kortom; genoeg te doen voor jong en oud.

7. Het Land van Jan Klaassen

Wij vinden dit echt een heerlijk park om met jonge kinderen (tot 10 jaar) naar toe te gaan. Er is een groot buitenspeelpark, een indoorspeeltuin, waterspeeltuin en iedere dag voorstellingen in het grootste poppentheater van Nederland. De zweefauto’s, trein en 40 meter lange 4-baans turboglijbaan, alles is kindvriendelijk, kleurrijk en gezellig.

8. Zuiderzeemuseum

Ja, opnieuw een museum over geschiedenis in onze lijst, maar dit museum is zo anders en vinden we ook zo leuk en leerzaam. In het Zuiderzeemuseum kunnen jullie op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. Er is een schepenhal vol historische schepen en in het pand Leven op een kluitje in het buitenmuseum zie je het roerige huishouden van vissersvrouw Grietje. Je ruikt de geur van ‘s nachts gepelde garnalen, kruipt onder de prikkeldeken in de bedstee en hoort oma snurken.

9. Orchideeënhoeve

Wij durven te wedden dat je hier niet gelijk aan denkt, maar echt, dit is zo’n aanrader. Het is net alsof je in de tropen loopt. Een junglepark waar je de natuur kunt ontdekken, maar ook eindeloos spelen. De Orchideeënhoeve is een indoorpark van wel 25.000 m2 waar jij en je kind kunnen dwalen over geheime junglepaden, duizenden vlinders zien, kunnen griezelen bij de jungleshows en lunchen onder de bloemenzee in de ‘Zwevende’ Bloementuin.

10. DierenPark Amersfoort

Bij ons een alltime favourite. Omdat we elke keer iets nieuws ontdekken en het park ruim opgezet is. Het treintje en de boottocht langs dieren zijn een hit, maar ook de Klim Alles-Route en het Honderdduizend Dierenhuis. DierenPark Amersfoort wil de meest kindvriendelijke dierentuin zijn en heeft als missie om – komt ie – kinderen te laten verwonderen met de liefde voor dieren en de natuur om zo bij te dragen aan een positieve houding ten opzichte van het beschermen van de natuur. Lukt wat ons betreft goed!

Andere leuke gezinsuitjes vinden? We hebben er meer voor je op een rij gezet. Veel plezier!