Okay. Jouw. Baby. Of. Kind. Slaapt. Niet. Of. In. Ieder. Geval. Te. Weinig. Heel vervelend, super naar, maar hé… het zal wel ergens goed voor zijn. En. Het. Schijnt. Een. Fase. Te. Zijn. Alleen moeten we er nu voor zorgen dat jij wat meer gaat slapen. Zodat jij het aankunt. Lief voor je kind, partner, maar ook jezelf kunt zijn. Hier komen ze. De 10 tips om meer te slapen.

1. Uitslapen. Ja, echt. Je gaat binnenkort uitslapen. Je partner pakt de zorg over van jouw baby, kind of kinderen. Zodat jij een keertje blijft liggen en extra tijd pakt. Eerlijk is eerlijk. Hij mag ook een ochtendje.

2. Eerder naar bed gaan, ik herhaal eerder naar bed gaan ;) Geen favoriet, maar oh zo heilzaam. Dus laat de boel de boel eens om 20.30u, zoek je bed op, pak een boek of tijdschrift en val in slaap rond 21.00u.

3. De powernap of middagslaapjes zijn de perfecte gelegenheid om een beetje slaap in te halen. Dus hop die hangmat, dat bed in of de bank op. Inhalen die slaap. In plaats van wasjes draaien, schoonmaken, werken. Echt.

4. Ventileer je kamer elke dag, verschoon je beddengoed 1 x per week of max. 2 weken en maak je bed overdag niet op (scheelt weer ;)). Je kunt het prima terugslaan voordat je gaat slapen. Als je slaapt verlies je vocht en als je je bed opengeslagen laat liggen, kan het beddengoed lekker luchten.

5. En als je dan eindelijk een paar minuten voor jezelf hebt is het heel verleidelijk om je ’s avonds als de kinderen op bed liggen vol te proppen met chocolade, chips en weet-ik-wat-al-niet-meer. Deed ik ook. Maar dan lag ik daarna met zo’n veels te volle buik te wachten totdat de slaap zou komen. Niet doen dus. Weten we al, maar is soms lastig. Neem liever geen suikers meer ’s avonds of in ieder geval 2 uur voordat je gaat slapen. Heb je trek? Pak iets met eiwitten erin (check Amber’s visie) Oooh en geen alcohol en cafeïne. Maar dat wist je vast al.

6. Als je kindje er ’s nachts uitkomt, sta jij dan als eerste op? Heel herkenbaar. Ook vanwege borstvoeding is het vaak de mama die ’s nachts haar bed uitkomt. En lijkt het nou alsof mannen gewoon niet wakker worden ’s nachts? Ik weet het niet, maar ik hoor meneer toch vaak doorronken terwijl ons kind krijst alsof haar leven er vanaf hangt. Als je dit aankunt, nos problemos. Ben je moe? Maak dan afspraken. Mijn vriend en ik spraken op een gegeven moment af dat de 1 de ene helft van de nacht deed en de ander de andere helft. En in verschrikkelijke nachten spraken we af dat we elkaar om het uur afwisselden. Zo sliepen we in ieder geval de helft van de nacht.

7. Heb je een nachtelijke inzinking? Bedenk dan dat er op exact dat moment ouders zijn die er net zoals jij bij zitten. Je bent echt niet de enige die staat te wiegen, voeden, verschonen of wat-dan-ook. Zij overleven het, jij ook. Er komt een tijd dat je met een glimlach terugdenkt aan deze nachtelijke avonturen en momenten. Probeer waar mogelijk de romantiek en humor van deze momenten in te zien.

8. Net zoals je je kindjes helpt met slapen door rituelen in te bouwen, kun je ook zelf je eigen ‘rituelen’ toepassen en zal je daardoor sneller in slaap vallen. Bijvoorbeeld door ’s avonds te douchen, een kop thee te drinken, een boek te lezen in bed en daarna te gaan slapen. Bouw een ritueel van opvolgende, rustige activiteiten waar jij je goed bij voelt. En pas deze volgorde in basis altijd toe. Vind je lichaam fijn. En ja, misschien werkt het als een soort mindfuck, maar als het werkt, werkt het toch?

9. Er zijn yoga-oefeningen waardoor je beter kunt slapen. En nee, daar hoef je geen 30 minuten voor uit te trekken. Wij zijn fan van Yoga with Adriene en deze serie kost je bijvoorbeeld maar 7 minuten.

10. Laat los dat je nu MOET slapen. Hoe meer druk je jezelf op legt, hoe lastiger het wordt. Rusten is ook fijn voor je lichaam en mind. Kijk niet op de klok of je telefoon.

En lukt bovenstaande allemaal niet… Is tijdelijk apart slapen voor jou en je hubby dan misschien een oplossing? Niet de meest romantische oplossing, maar op elkaar vitten omdat jullie beiden niet aan slaap toekomen, werkt ook niet voor je relatie. Er rust een flink taboe op, maar wij kennen massa’s stellen die het zo oplossen.