Vanaf Esmée haar 2de jaar begint het inslapen slechter te worden. Ik merk dat ik hierdoor zelf al in de stress begin te schieten als het tegen bedtijd aankomt. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ze rustig gaat slapen? Rustig…. in ieder geval snel, zodat ik ook nog wat aan mijn avond heb!

Gaan slapen, ho maar!

Ik heb het geluk dat mijn kinderen van kleins af aan heerlijk hebben doorgeslapen. Toch was er bij ons thuis een ander dingetje. Op de één of andere manier vinden mijn kinderen het naar bed gaan niet leuk. Rond Esmée haar 2de levensjaar begon dit extreme vormen aan te nemen. Het maakte niet uit hoe moe ze was, ze wilde niet naar bed om te slapen. Het bedtijd ritueel ging hartstikke goed. Elke avond dezelfde structuur. Tanden poetsen, voorlezen, liedje zingen, kus en knuffel en vervolgens ging ik uit de kamer. Bij de knuffel voelde ik haar grip al steviger worden. Ze wilde uit bed en mee naar beneden. Ik vond dat ze in bed moest blijven en gaan slapen. De volgende dag maakte ik haar weer vroeg wakker om haar naar de opvang te brengen. Soms zat ik huilend op de trap te luisteren naar haar hysterische gegil. Geen idee wat ik moest doen. Het liefste wilde ik dat ze ging slapen zodat ik ook nog wat aan mijn avond had.

Methode van Nanny Jo Frost dan maar…..

Moedeloos werd ik ervan. Elke avond rond bedtijd werd ik al zenuwachtig. Wat zou deze avond me weer gaan brengen? Ik heb de Nanny Jo Frost methode geprobeerd. Het is zeker het proberen waard, maar voor mij werkte het niet. Boos zijn, lief zijn, langer beneden houden, zelf korter boven blijven. Ik heb echt van alles geprobeerd.

Oprechte aandacht

Op een gegeven moment ben ik met haar op ons bed gaan liggen. Ik heb daar het verhaaltje voorgelezen en haar oprechte aandacht gegeven. Ze vond het heerlijk om op een rustige manier aandacht van mij te krijgen. Om samen boekje te lezen en liedjes te zingen. Binnen 15 minuten viel ze in slaap. Ik vond het heerlijk dat we met liefde de avond afsloten.

Ik ben erg dankbaar voor dit bedtijdritueel. We zijn echt even samen. Nemen de dag door, lezen een verhaal, zingen een liedje en geven elkaar een dikke knuffel. Als de dag echt te druk voor haar is geweest lees ik een visualisatie voor zodat ze heerlijk tot rust kan komen in haar lichaam. Ter inspiratie kan je een visualisatie opvragen via mijn website https://degelukkigeouder.nl/visualisatie-zandmannetje/

Reflectie

Als ik naar deze periode terugkijk heeft Esmée ervoor gezorgd dat ik een stap terug heb gedaan. Ze heeft me laten inzien dat er meer is dan alleen werken en huishouden. Dat aandacht voor elkaar en aandacht voor mezelf heel erg belangrijk is. Dat ik het juist nodig heb om samen een moment van warmte en liefde te creëren. Het verlaagt namelijk je stresshormoon en verhoogt je gelukshormoon. Ik wens jullie veel slaapplezier (en avonden zonder kinderen 😊).

Naast moeder van 2 prachtige kinderen, Esmée van 8 en Seppe van 4 jaar, is Anja getrouwd met een hele leuke man. Ze is ondernemer in De Gelukkige Ouder, kinderyoga docent, huishoudster, vrouw, zus, vriendin, dochter van en nog veel meer.
“Al mijn hele leven heb ik het gevoel dat ik op een zoektocht ben. Een zoektocht naar mezelf en wat er bij mij past. Waar krijg ik energie van en wat wil ik bereiken in mijn leven?”