Bij het thema gezondheid wist ik meteen wat ik wilde schrijven.

Op het moment dat ik hiermee aan de slag ging voelde ik veel weerstand. Mezelf er echt toe aanzetten vond ik lastig. Ik doe namelijk een boekje open over mezelf. Over een onderwerp dat bij sommigen erg gevoelig ligt. Voor mij is het de meest makkelijke weg om het over voeding en bewegen te hebben. Maar dan krijg je in mijn ogen een blog over iets wat je waarschijnlijk wel weet…

Kuchend en proestend

Ik wil het deze keer over roken hebben.

Rond mijn 13de jaar heb ik mijn eerste sigaret opgestoken. Ik weet nog goed dat een schoolvriendin van mij met een boterhamzakje met wat shag en vloei erin aankwam. Geen idee hoe dit moest, maar interessant was het wel. Zij had van haar vader geleerd een shagje te draaien. Daar gingen we, met zware shag aan de haal. Al kuchend en proestend en zwerend dat we dit nooit meer zouden doen, ging dit toch anders. Al snel ontdekten we de filtersigaretten en stoomden we erop los. In onze ogen was het namelijk heel erg stoer om te roken.

Overal werd gerookt

Rond die periode mocht je overal nog roken. In discotheken, restaurants, op het schoolplein en ook in school. Ook op de slaapkamer bij mijn vriendinnen en bij mij thuis in de huiskamer. Dit was trouwens bij vlagen en volgens mij ook van korte duur. Mijn broertje (die later ook ging roken en nu niet meer) kon er niet zo heel goed tegen, waardoor ik in de garage moest staan. Ach, ook lekker even een frisse neus halen.

Overal waar ik kwam werd een sigaret op gestoken. Op het moment dat ik in Groningen studeerde was er een aparte ruimte waar je kon werken en roken! Fantastisch vond ik dat bak koffie, laptop aan en een sigaret. Ook in mijn werkend leven was er vaak een ruimte beschikbaar waar je heerlijk behaaglijk kon zitten roken. Op een gegeven moment was dit voorbij en moesten de rokers naar buiten. Ik weet dat ik mijn afspraken altijd wat aanpaste zodat ik ruimte had om van de 7de etage even naar beneden te gaan om een nicotine shot te nemen.

Roken tijdens de zwangerschap

En nu komt het — ik rookte ook tijdens mijn zwangerschap —

Dat het slecht is voor de baby en voor mij had ik uiteraard wel ergens gelezen. Ik was er alleen heel goed in om het weg te beredeneren. Het zal allemaal wel wat meevallen. Ik voel me goed. Houd me aan alle regels, behalve deze. Ik heb het wel “geprobeerd” maar het nicotinemonster was erg sterk.

Ik maakte me er wel druk over en rookte ook aanzienlijk minder en zo weinig mogelijk op straat (daar kreeg ik commentaar), maar ik rookte en zeker teveel tijdens mijn zwangerschap. Esmée is rond de 37 weken geboren en was een lichte baby, misschien heeft het invloed gehad…

Kortademig

Ook na de bevalling ben ik blijven roken.

Tot Esmée ongeveer 2 ½ jaar was. Wat ik merkte was dat ik mezelf een bepaald systeem had aangeleerd. Eerst een sigaret en dan Esmée voeding geven. Ze was vaak verkouden en hoestte regelmatig. Pas op dat moment bedacht ik me ‘dit kan echt niet meer’. Ik ben dan ook rigoureus gestopt en heb sinds die tijd nooit meer een sigaret aangeraakt. Het hoesten van Esmée ging gelukkig al snel over. Met mij ging het minder (karma is een b*tch). Ik werd kortademig en had echt het gevoel dat er iets met mijn longen aan de hand was. Na een consult bij de huisarts was dit gelukkig niet het geval. Ik zat tegen een burn-out aan (kan dat, ja schijnbaar) en werd weer naar huis gestuurd…

Mede door hulp van een coach ben ik weer dichter bij mezelf gekomen, maar pas later heb ik ontdekt hoe deze kortademigheid is ontstaan.

Wat doen rokers goed?

Als roker doe je namelijk twee dingen heel erg goed. Op het moment dat er een discussie ontstaat, stap je uit de situatie. Je gaat even naar buiten om een sigaret te roken. Om even na te denken over de situatie, waarna je weer in de situatie gaat stappen. Daarnaast adem je als roker de rook heel diep in. Door een diepe inademing word je rustig. Fantastisch: dit zouden niet rokers ook moeten doen.

Water drinken!

Als niet roker heb ik een andere oplossing en dat is water. Ik drink een glas water als ik uit de situatie wil stappen. Als ik aan mezelf voel dat ik niet meer op een rustige manier kan reageren, bijvoorbeeld na de zoveelste “mama, mama” of ruzie onderling. Dan stap ik soms uit de situatie en geef aan even een glas water te nemen. Ik ga naar de keuken, pak een glas, ga diep inademen en drink rustig het glas water leeg. In de meeste gevallen heeft de situatie zich al opgelost. Is dit niet zo, dan ben ik weer zo bij mezelf dat ik het op een rustige manier kan oplossen.

Stoppen met roken

Helaas kan ik mijn rokende periode niet meer terugdraaien en is het wat het is. In mijn ogen is roken iets wat mensen doet denken aan vroeger. Aan de geur die mooie herinneringen oproept. Herinneringen waar je graag bij wilt zijn.

Wil je van het roken af, zoek dan vooral iemand die je daar bij kan helpen.

Als oefening kan je ook van je oude basisschool naar je ouderlijk huis gaan lopen. Doe deze wandeling heel bewust en voel je als een kind die naar huis loopt. Sta stil bij de gevoelens die deze herinnering naar boven brengt. Doorvoel je emoties en vraag je uiteindelijk af of je door het roken daadwerkelijk deze periode terugkrijgt.

Naast moeder van 2 prachtige kinderen, Esmée van 8 en Seppe van 4 jaar, is Anja getrouwd met een hele leuke man. Ze is ondernemer in De Gelukkige Ouder, kinderyoga docent, huishoudster, vrouw, zus, vriendin, dochter van en nog veel meer.
“Al mijn hele leven heb ik het gevoel dat ik op een zoektocht ben. Een zoektocht naar mezelf en wat er bij mij past. Waar krijg ik energie van en wat wil ik bereiken in mijn leven?”

Op 26 januari 2020 organiseert Anja de workshop Leef vanuit je Hart.