Zo vlak voor de vakantie begint het altijd een beetje te kriebelen… Want wat moet er allemaal mee op vakantie? Sven en ik hebben samen veel gebackpackt voordat we kinderen kregen. We hebben best veel van de wereld gezien met een backpack op onze rug. En nu nog steeds zegt Sven tegen me “Heb je je pinpas en paspoort? Dan kunnen we gaan!”. Ergens heeft hij natuurlijk gelijk, we gaan nota bene naar een land waar alles gewoon verkrijgbaar moet zijn, alleen met een grote kanttekening dat dit wel een heel duur land is! En dus willen we zoveel mogelijk eigen spullen meenemen om daar vooral lekker te kunnen genieten en niet te balen van alle hoge prijzen…

Ik heb zelf coeliakie (glutenallergie) dat maakt het al wat lastiger om zomaar ergens uit eten te gaan. Maar ook vinden we het met de kids heerlijk om na een lange dag avonturen te beleven in de avond lekker te koken en samen te genieten van wat rust. Er moet dus sowieso een berg met eten mee. We zorgen dan ook dat we veel basis etenswaren bij ons hebben die we daar simpel kunnen aanvullen tot complete maaltijden. Denk aan pasta’s, blikjes met kikkererwten en linzen, wraps en voor de kids de nodige broodbeleg, koekjes en snoepjes. Ik vond het vroeger echt maar “raar” als we mensen tegenkwamen met een pak hagelslag in hun koffer. Tegenwoordig neem ik dat toch wel mee voor de kids, hoe tijden je veranderen, haha!

Kleding

Dan komen we op kleding. Wassen op vakantie vind ik eigenlijk een “no go”. Het is vaak duur, onhandig en wachten tot er een wasmachine vrij is op een camping staat niet hoog op mijn verlanglijstje. Ik heb hier sinds een aantal jaren wel een handig systeem in. Ik doe voor de jongens alles in setjes bij elkaar. 1 korte broek, 1 onderbroek, 1 shirt, 1 paar hielsokjes en dat in een zipp zakje vacuüm drukken en de naam er met een stift op. Dat doe ik ongeveer 10 keer per kind. Van te voren maak ik een afspraak met ze dat ze kleren (buiten hun onderbroek om) 2 dagen dragen. Dus ook als je het zelf vies hebt gemaakt dan draag je het de volgende dag nog een keer. Dat klinkt natuurlijk heel streng, maar het grappige vind ik dat je, nu ze wat groter worden, makkelijk dit soort afspraken met ze kan maken en ze er zelf ook een beetje op letten. Ik heb dan in elk geval voor 20 dagen aan kleding bij me. Dan zijn er altijd nog wel broekjes die nog wel een dag kunnen of een shirt dat nog prima kan. Daarbij gaan we veel activiteiten ondernemen en dus zal alle kleding lang niet hele dagen worden gedragen maar vervangen worden voor zwembroek of sportkleding. Al met al kom ik bijna altijd wel uit. En zo niet, dan wordt het toch nog een tripje wasmachine zoeken…

Drinken

Wij drinken eigenlijk allemaal water, klinkt misschien saai, maar is heel gezond ;) De kids krijgen 1 x per dag een glas limonade en dus neem ik 1 grote fles limonade mee. Daar redden ze het makkelijk 4 weken mee. Sven houdt wel van een biertje op zijn tijd en dus moet ik wat lekkere biertjes voor hem inslaan, want alcohol is niet te betalen in Noorwegen. Geen probleem, we hebben gelukkig een grote camper waar best wat in mee kan.

De kinderen willen natuurlijk het nodige aan speelgoed meenemen. Dit is ieder jaar heel makkelijk. Ze krijgen allebei hun schooltas en in die schooltas mogen ze meenemen wat ze willen qua speelgoed. Is die vol, dan is die vol en kan er dus niets meer bij. Ze maken op deze manier duidelijke en goede keuzes en nemen geen dingen mee die onnodig zijn. Apart nemen wij dan natuurlijk wel nog een bal, fortex en wat duikspullen mee.

On the road tas

Een hele leuke tip is om van te voren een “on the road tas” voor ze te maken. Ik doe dit al jaren en ze vragen er tegenwoordig ver van te voren of ik ze al aan het maken ben. Ik maak voor ieder een tasje voor tijdens de reis. Hierin zit een snackje in een trommeltje, een flesje water, een mapje met lege blaadjes en stiften, wat reisspelletjes en een autobingo die ik elk jaar zelf maak. Als je bingo hebt, mag je bijvoorbeeld een klein cadeautje openmaken (dingen als een zomer- of spelletjesboek zijn hier altijd een hit), we rijden soms wel 10 uur op een dag zonder dat we chagrijnige kinderen krijgen. Daarbij hebben ze natuurlijk ook de nodige elektronica mee. We gaan heus met onze tijd mee ;)

Al met al begin ik toch wel al een week van te voren met spullen verzamelen. Ik vind het fijn om met lijsten te werken en gestructureerd dingen te kunnen afstrepen. Echte inpakstress heb ik dus niet, eerder voorpret. We hebben zo ontzettend veel zin om 4 weken echt met elkaar door te mogen brengen en mooie nieuwe herinneringen met elkaar te maken.

Heb jij nog goede tips voor het inpakken voor de vakantie?

Liefs,

Michelle