Dit jaar “vierde” ik mijn 10-jarig ondernemersjubileum. Vierde tussen aanhalingstekens, want in alle eerlijkheid heb ik het niet gevierd. Niet omdat ik er niet nog (bijna) elke dag blij mee ben. Wel omdat ik nog lang niet ben waar ik wil zijn.

Dat zit ‘m voornamelijk in plannen. Ideeën voor online video en tv formats, een boek, documentaire, de Mama Goodiebag. Hogere aantallen in ongeveer alles. En ja, ik moet eerlijk bekennen dat ik financieel nog wel wat stappen zou willen maken. In pensioen, personeel en arbeidsongeschiktheid bijvoorbeeld. De andere kant is dat ik een financieel gezond bedrijf heb, alles zelf kan investeren (okay niet alles, maar wel dat wat tot nog toe nodig was) en een leuk leven leid omdat financieel een prima leven mogelijk is.

Elk kwartaal overzicht en plannen

Ik houd dus niet alles bij. Geen kasboek of iets dergelijks. Wel check ik regelmatig mijn rekeningen en maak ik elk kwartaal een financieel overzicht. Zodat we daarvandaan kunnen beoordelen of we zowel privé als zakelijk kunnen investeren. Ik probeer elk jaar af te lossen op de hypotheek (ja, ik weet het, hele brave aap hier) en samen kiezen we wat grotere financiële jaarprojecten uit. Dit jaar was het een nieuwe auto, wat kleinere investeringen in het huis en sparen. Het jaar ervoor verhuisden we en vloog het geld de deur uit.

Ons huishoudboekje na de komst van kinderen

Waar we voor de komst van kinderen nauwelijks nadachten over uitgaven is dat nu wel anders. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik sta soms versteld van wat er uitgaat. En ja, ik doe het heus (bijna altijd) bewust. Luiers, lotiondoekjes, nou ja, ik hoef jullie niet te vertellen wat er allemaal bij kids komt kijken. En ik kijk echt wel naar aanbiedingen. Soms vind ik duurzaam belangrijk, altijd gezond (okay, op wat chocolade uitschieters na) en regelmatig prijs. Merken interesseren me niet. Nooit gehad ook, dus dat scheelt wel in kosten. Maar elke budget tip probeer ik toe te passen. Het is geen dagelijkse sport voor me, maar ik vind het wel fijn om daar waar mogelijk te besparen.

Hoe ik het financieel doe

De weekrecepten plan ik grotendeels in naar aanleiding van de aanbiedingen. Ik denk altijd vanuit de groentes en kook zo’n 3 a 4 keer per week vegetarisch. Als ik biologisch vlees of vis in de afprijzing zie, koop ik het en doe ik het in de vriezer. Dat doe ik ook altijd met brood en restjes. Zo eten we elke week wel een keer uit de vriezer. Snel klaar en voor ieder wat wils. Budgetrecepten die hier 2-wekelijks de revue passeren zijn goed gevulde groentensoep met brood, spaghetti, tortilla met mais, kidneybonen en (vega-)gehakt en (bloem-)koolpizza.

Luiers, lotiondoekjes, brokken voor de dieren; ik koop het altijd in de aanbieding. Kleding voor de kids koop ik zowel bij de Zara als de Zeeman en heel soms een gaaf, wat duurder (okay, ja) merkitem. Gewoon om mee te combineren. Voor de Kerst ofzo.

Zegels, miles; ik spaar ze. En probeer ze in te zetten. Kost nauwelijks moeite en levert echt wat op. Aan zowel leuke herinneringen samen als nieuwe producten.

Ik ben een spaarder. Zelfs nu. En ja, ik weet dat dat niet altijd slim is. Maar ik ben wat dat betreft best een schijterd.

Financiële doelen stellen; ik houd ervan. Het biedt me houvast waar ik zowel zakelijk als privé naar toe wil. Als ik eerlijk ben, red ik die doelen altijd. Omdat ik als het nodig is, heel goed kan besparen. Ik zal mijn kinderen niet meeslepen in alleen maar goedkope nasi eten, zoals ik in mijn studententijd wel eens deed, maar even geen kleding, kapper en goedkoop boodschappen doen; het boeit me niet zo.

Mijn haat-/ liefde met geld

Ik vind het jammer dat geld soms een zo belangrijke rol speelt. Zou het fijn vinden als dat soms niet zo is. Maar ja, dat is naïef. And there’s no way back in veel gevallen. Mezelf als ondernemer op financiële waarde schatten, vind ik wel eens lastig. Soms hoor ik mezelf korting geven of een lagere toezegging doen dan vooraf bedacht en denk ik achteraf “jeetje Bren, dat zou je toch inmiddels wel eens moeten weten”. Als ik zie hoe financieel zwaar sommige mensen in binnen- en buitenland het hebben, haat ik geld. Hoe oneerlijk kan het zijn. Ik voel me wel eens schuldig, want hoewel ik geld geef aan goede doelen, blijft het een fractie van mijn verdiensten die die kant opgaat. En zou ik altijd meer kunnen doen.

Aan de andere kant houd ik van geld. Het is toch een prachtig middel waar je veel leuks en goeds mee kunt doen. Voor je kinderen, voor jezelf, voor de mensen om je heen. Mijn vriend heeft me geleerd te genieten van geld uitgeven. Vond ik 14 jaar geleden lastig, maar inmiddels mag geld binnen bepaalde grenzen rollen. Hoeveel moois kunnen we ons zelf en onze kinderen er mee geven, niet waar?

Brenda is moeder van Kyan (3) en Emi (1), vriendin van Byung en werkt als regisseur voor tv en online videocontent. Ze richtte mamaNL op omdat ze de zoektocht naar balans en geluk als moeder een prachtige vindt.