In basis blijven we het liefst bij elkaar. Voor ons zelf en voor de kinderen. Maar als het niet meer gaat en jullie gaan scheiden, zijn er tienduizenden keuzes te maken. Hoe je daarbinnen de beste keuzes voor je kinderen kunt maken vroegen wij aan Laura Kistemaker, mede-oprichtster van het platform Uitelkaar.nl

Hoe vertel je het de kinderen…

Samen. Op een vertrouwde plek. Waarbij het belangrijk is dat je op het niveau van je kinderen uitlegt waarom jullie gaan scheiden. Dat het niet aan hen ligt. En dat er niet te veel tegelijkertijd zal veranderen. Laura benadrukt dat het belangrijk is dat je je kinderen het vertrouwen geeft dat het leven niet gelijk helemaal anders wordt. En dat zij er niet schuldig aan zijn. Dit laatste mag je blijven checken. Vraag of ze het begrepen hebben en blijf erover praten, ook na die eerste keer.

Hoe regel je het in een ouderschapsplan…

De basis is de verdeling van zorg, het samen maken van beslissingen en de kosten. Maar Laura geeft aan het nog belangrijker te vinden om te bespreken hoe jullie in de toekomst omgaan met veranderingen. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken elk halfjaar samen te zitten. Terug en vooruit te kijken naar wat goed gaat en beter kan. Maar ook afspraken te maken over de introductie van een nieuwe partner. Zo leggen mensen soms vast dat de ex- eerst kennismaakt met de nieuwe partner waarna vervolgens de kinderen de nieuwe partner leren kennen. Zodat kinderen open met beide ouders kunnen praten over deze nieuwe persoon in hun leven. Maar ook afspraken over bijvoorbeeld gezonde voeding is een mogelijkheid om vast te leggen.

Hoe regel je de scheiding het best voor je kinderen…

Door zoveel mogelijk het conflict te vermijden. Door goed te luisteren en niet te veel tegelijk te veranderen. Door geen vijandigheid, ook niet onderhuids, tussen ouders te laten plaatsvinden. Door opnieuw kinderen een veilige basis te bieden. Laura geeft aan dat kinderen flexibel en veerkrachtig zijn en een life event als een scheiding goed kunnen doorstaan mits bovenstaande van toepassing is. Bij haar platform Uitelkaar.nl kun je online scheiden. Je maakt stap voor stap een scheidings- en ouderschapsplan. In jullie eigen tijd en tempo. Dat gebeurt onder professionele begeleiding en tegen een vaste prijs.

Hoe zit het met cijfers & feiten rondom scheiden…

Dit is de top 3 van meest gehoorde redenen waarom mensen scheiden:
1. Omdat we uit elkaar gegroeid zijn
2. Omdat we andere verwachtingen van het leven hebben
3. Omdat er een nieuwe relatie is of de partner is vreemdgaan

70.000 kinderen krijgen jaarlijks te maken met ouders die scheiden.

De periode waarin ouders het meest scheiden? Als er jonge kinderen zijn of in de puberperiode. Simpelweg omdat het leven dan het meest verandert en dit aangegeven wordt als de slechtste periode in de relatie.

Laura Kistemaker is mede-oprichtster van Uitelkaar.nl Ze heeft zelf een relatie en 2 jonge kinderen. Juist door dit werk is ze zich heel bewust van deze pittige periode in de relatie. Haar oplossing? Echt tijd maken voor elkaar, samen erop uit en samen praten. Laura is gelukkig en ervaart balans. Alhoewel het wel druk is. Haar drukte probeert ze op te lossen met combinaties van activiteiten. Zo sport ze met vriendinnen en doet ze samen met oma van 93 jaar de boodschappen. Natuurlijk twijfelt ze wel eens of ze het allemaal wel goed doet, maar daarin probeert ze niet te streng voor zichzelf te zijn.