In het oerwoud van apps de leukste selecteren is niet makkelijk. Om jou die tijd te besparen, vroegen wij Joyce van Social Families naar de 10 leukste apps van dit moment voor kinderen onder de 5 jaar. Komen ze!

0-2 jaar

1. Match it up (gratis tot € 2,64)
Het doel van deze app: de juiste plaatjes bij elkaar zoeken. Heel duidelijk en simpel. Bovendien is de app voorzien van vrolijke plaatjes en leuke muziek. Echt een ‘spelletje’, maar wel lekker overzichtelijk. Het eerste spelletje speel je gratis, voor de volledige app betaal je. Er zijn niveaus vanaf 1,5, 2 en 2,5 jaar.

2. Baby Puzzles (gratis en € 5,49)
De app Baby Puzzles bevat allerlei houten legpuzzels. Als je de app opent, kun je kiezen tussen 9 thema’s waarin de puzzels worden weergegeven: voertuigen, instrumenten, vormen, ballonnen, letters, dieren, fruit, cijfers en beroepen. Het werkt simpel: sleep het figuurtje naar de juiste lege vorm. Elke puzzel bevat 4 puzzelstukjes. Er is een gratis variant en een betaalde zonder advertenties.

3. Babyspelletjes (gratis)
In deze app staan zeven leuke spelletjes. Onder andere ballonnen klappen, tik de mol aan voordat hij weer verdwijnt en een knikkerbaan. Je kleintje laat een knikker vallen en kijkt hoe deze naar beneden valt.

4. Dr. Panda (€ 1,99)
Eindeloze avonturen beleven doe je met dit beertje. Van zwemmen met dieren tot in bad gaan, een boerderij bestieren, naar de kermis of de ruimte? Panda doet het allemaal. In de app zitten rustige muziekjes en soms hoef je alleen maar te tikken, dus ook voor de allerkleinsten is deze app zeer geschikt.

2-4 jaar

 

5. Slaap lekker! (€ 2,99)
Door Apple verkozen tot app van het jaar. Deze app is al meer dan 4 miljoen keer gedownload. Het is een geweldig verhaaltje met leuke opdrachten (lichtjes uitdoen van de dieren). Je hoort een rustige stem in lieflijke ambiance en de allermooiste tekeningen ooit. Joyce zegt zelfs “mooiste app ooit”!

6. NPO Zappelin (gratis)
Dit is en blijft de koning onder de apps voor kleine kinderen. Het is educatief, afwisselend, rustig en zonder gekkigheid. In de app vind je spelletjes en filmpjes, die het overigens alleen doen op de wifi. Je kunt dansjes meedoen, kleuren, stempelen, puzzelen en verhaaltjes lezen.

7. Lego Duplo (gratis)
Lego Duplo heeft diverse apps met elk een eigen thema. Je kunt creatieve spelletjes spelen, activiteiten van grote mensen nadoen en filmpjes kijken. Als ouder word je op een leuke manier in de zeik genomen ;)

8. Tiggly (gratis)
Ook weer een hele reeks aan spelletjes met als doel je kinderen iets te leren: tellen, vormen, woorden. Er zijn zelfs scholen die met Tiggly werken, zo educatief verantwoord is het. Er zijn ook allerlei accessoires bij te koop, maar daarvoor moet je naar de VS. Wil je je kind Engels leren? Dan is de Tiggly Sesamstraat de allerleukste.

 

4+ jaar

9. Brandweerman Sam (€ 1,99 – € 2,69)
Hier beginnen we al in de buurt te komen van een serieuze video game met echte verhaallijntjes en het moeilijkere werk. In deze app vind je zes verschillende spelletjes waarbij je Brandweerman Sam uit de brand helpt. Blussen, de wagen vullen, verstoppertje: genoeg avonturen te beleven met dit prachtig vormgegeven spel.

10. Paw Patrol (€ 4,29)
Echt voor de diehard Paw Patrol-fans. Daar krijg je dan verschillende spelletjes voor met deze bekende figuurtjes plus spannende avonturen. Let er op dat je de officiële app uitkiest, namelijk die van Nickelodeon als je voor de real deal wilt gaan, want er staan ook nepperds tussen.

Veel speelplezier samen!

Joyce Datema is moeder van 4 kinderen en helpt met haar bedrijf Social Families ouders om op een positieve en speelse manier met de ‘medialisering’ van ons leven om te gaan. “Jij gidst je kind in de juiste richting en je kind geeft jou weer nieuwe inzichten”.