De herfst biedt allerlei leuke mogelijkheden om – gratis – te doen met je kind. Heel eerlijk… ik heb dit soort lijstjes nodig om op deze ideeën te komen, terwijl ze zo simpel en leuk zijn. Op een heerlijke herfst samen!

1. Bomen meten

Welke boom is het dikst? Geef je kind een meetlint en laat hem of haar de omtrek van bomen meten. Zijn ze een hele tijd zoet mee ;)

2. Blaadjes zoeken

Loop samen het bos of park in op zoek naar blaadjes. Maak er een spel van om alle herfstkleuren te vinden. Laat je kind de bladeren tellen of vraag hem of haar de mooiste, kleinste, grootste, lelijkste blaadjes op te sporen. Jullie keuze neem je mee naar huis en hang je aan een touw.

3. Maak een blote-voeten-pad

Je vindt ze op verschillende plekken in Nederland, maar je kunt er ook zelf één in je tuin maken. Zoek samen met je kind stenen, gras, water, zand, stro of modder, doe het in verschillende teiltjes en maak een pad. En dan… schoenen uit en lopen maar. Pret gegarandeerd!

4. Speciale boswandeling

Jouw kind krijgt een speciale opdracht tijdens de boswandeling die jullie maken: verzamel alle mooie herfstspulletjes die je in het bos kunt vinden. Geef je kind een zak of tas waarin ze alles kunnen doen. Vraag ondertussen hoe iets voelt als je kind iets oppakt, waar hij of zij denkt dat het vandaan komt of hoe het ruikt.

5. Egel knutselen

<biecht> Mijn te knutselen egel zal er nooit uit komen te zien als het plaatje op deze foto, maar… het gaat om het idee. Verzamel blaadjes, kastanjes, stokjes, steentjes, houtblokjes, alles wat je buiten kan vinden en knutsel samen met je kind jullie egel in elkaar. Lijm is trouwens wel handig ;)

6. Pindaketting rijgen

Okay, helemaal gratis is deze niet. Enige wat je moet doen, is een zak pinda’s kopen en een touwtje, prikpen en naald opsporen. Maar dan… rijgen jullie samen een pindaketting voor de vogels. Rijg de draad aan de naald, prik met de naald door de pinda en trek het touw erdoor. Rijg zo een hele ketting en hang de ketting buiten op. Kind een tijdje zoet, vogels blij.

7. Naar de bibliotheek

Samen boekjes uitzoeken, stukjes voorlezen, onderwerpen bedenken en daar dan de leukste boeken bij zoeken. Een tijdje rondstruinen in de bibliotheek is voor veel kinderen een hele fijne (herfst-)activiteit. Misschien organiseert de bibliotheek bij jou in de buurt een voorlees-ochtend?

8. Paddenstoelen spotten

Jullie gaan op paddenstoelen speurtocht! Wie vindt er als eerste de mooiste paddenstoelen? Verzin verhalen over kabouterfamilies die hier wonen en zing samen alle kabouterliedjes. Ooooh, ook leuk: neem een spiegeltje mee. Kan je kind de binnenkant van de paddenstoel bekijken.

9. Dennenappel darten

Leuk voor jong en oud! Teken een cirkel in het zand en maak een dartbord. Met jongere kinderen een grote cirkel met 4 vlakken en natuurlijk de roos in het midden, met grotere kinderen kun je het moeilijker maken en punten per vlak toevoegen. Teken een startlijn in de aarde, verzamel dennenappels en het spel kan beginnen! Iedereen mikt drie dennenappels op de cirkel. En ja, wie het dichtstbij komt, het vaakst in de roos of de meeste punten gooit, is natuurlijk de winnaar van de Dennenappel Dart Award!

10. Plassen stampen

Het regent of heeft geregend. Trek je kind een oude broek, regenjas en -laarzen aan. Echt niets leuker dan de grootste plassen opzoeken om daar eens heerlijk in te gaan stampen. Fijne jeugdherinnering toch?!

Bonus. Vetbol maken

Bij het tuincentrum kopen en ophangen kan natuurlijk ook, maar… wist je dat het niet zo heel ingewikkeld is zelf vetbollen te maken? Gebruik ongeveer één deel frituurvet op één deel zadenmengsel, het luistert niet heel nauw. Jouw kind kun je het zadenmengsel laten mixen en natuurlijk de beste plek laten bepalen om de vetbol op te hangen. De Vogelbescherming maakte een handige uitleg.