Samen spelen is zo goed voor je kind, jullie band en jou zelf. Kinderen leren van hun ouders en andersom. Anne Gardner is kunstzinnig kindertherapeut en zoekt naar manieren om deze oer-verbinding nog sterker te maken. “Het begint met er echt te ZIJN voor en met je kind. Bijvoorbeeld door samen te spelen en creatief bezig te zijn. Dit is de taal die jouw kind vloeiend spreekt”. En daarom geeft zij jou heel veel samen-speel-tips. Hierbij 4 in het teken van… bewegen.

Dans samen in de kamer

Op muziek die je kind begrijpt. Die het stimuleert om te bewegen en waar jullie samen om kunnen lachen en meezingen. Wij maakten een playlist die jij op kunt zetten om heerlijk met je kind op te kunnen dansen.

Muziek luisteren heeft een positief effect op de intelligentie en sociale vaardigheden van je kind. Jonge kinderen bewegen al snel als ze muziek horen. Met dansen wordt hun motoriek gestimuleerd en zingen is weer goed voor de taalontwikkeling van je kind. Kortom: samen dansen, luisteren en zingen is hartstikke goed voor je kind. Naast dat het natuurlijk heel leuk is om samen te doen.

Doe samen een sprinkhaan na die op en neer springt

Ga daarna samen de sprinkhaan tekenen. Of verven. En zet een muziekje op. Hiermee prikkel je in korte tijd alle zintuigen. Oooh en kliederen is naast leuk ook heel goed voor kinderen.

Tip: wil je geen kliederboel maar toch het vingerverf-gevoel? Doe zelf 2 klodders verf op een vel papier, plak er huishoudfolie overheen, tape het goed af en laat je kind de verf via het folie uitsmeren.

Door knoeispelletjes ontdekt je kind dat er iets verandert door beweging en vermenging. Ook zien ze dat ze hier zelf controle op kunnen hebben. Dit proces is te vergelijken met zindelijkheidstraining. Niet voor niets dat kinderen in dezelfde leeftijd zowel bezig zijn met zindelijk worden als knoeispelletjes leuk vinden om te doen.

Maak onder-water-dieren

Neem een groot papier (liefst A3), tape en krijtjes of verf. Plak het papier vast, zet dit liedje op en maak samen dans-, water- en zwembewegingen over het hele vel. Hiermee prikkel je in korte tijd veel van de zintuigen van je kind.

Tussen de golven zien jullie misschien wel visjes zwemmen? Of zijn het zeeslangen of schildpadden? Help je kind de dieren die jullie zien over te trekken en teken er oogjes in zodat ze beter zichtbaar worden.

Benodigdheden:
– vel papier
– krijtjes of verf
– tape

Kinderen vanaf een jaar of 1 tekenen met name krassen. Vanaf 2 jaar ontdek je spiralen, cirkel, ei- en slang vormen in de tekeningen van je kind. Wist je dat dit te herleiden is naar ervaringen in de baarmoeder? Lees er meer over in het boek ‘Kinderen geven tekens’ van Theresa Foks-Appelman.

Dansen als een vis

Zet deze muziek op ‘Le Carnaval des Animeux L’Acquarium’ en ‘duik’ samen met je kindje onder water… wat zien jullie? Dans samen met je kind alsof jullie in zee zwemmen. Als een vis, als een zeemeermin, een octopus. Wie komen jullie nog meer tegen in zee? Maak met jullie armen de beweging van stromend water en golven.

Minimaal 1 uur per dag bewegen: dat is de beweegrichtlijn voor kinderen. Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Bewegen en spelen jullie samen op een positieve manier, dan wordt daarmee ook jullie band versterkt. Daarom later deze maand een Spotify lijst om lekker (met je kind) op te dansen en fantaseren.

Kunstzinnig kindertherapeut Anne Gardner geeft ons in 2019 elke week een samen-speel-tip. Vanuit Praktijk voor kunstzinnige kindertherapie werkt ze sinds 2006 op een speelse en creatieve manier met kinderen en hun ouders. In haar vrije tijd maakt ze ruimte voor haar eigen creativiteit, het liefst samen met haar kinderen.