Buiten spelen is essentieel voor een gezonde fysieke, mentale en sociale ontwikkeling. Dat verdient elk kind en daarom hierbij veel tips om je kind te stimuleren heerlijk buiten te spelen.

Fast facts buiten spelen anno 2019

Maar niet voordat we enkele cijfers meegeven. Schokkende cijfers vonden wij. Want er is een dalende trend van buiten spelen. Gemiddeld spelen kinderen 8,4 uur per week buiten. 58% van de kinderen speelt minder buiten dan dit gemiddelde. Ouders geven aan dat 15% van de kinderen nooit buiten speelt. Deze groep bestaat vooral uit kinderen uit een hogere sociale klasse (34% t.o.v. 6%) en deze kinderen wonen vaak in de Randstad.

Bouwen, knutselen, trampoline, skelteren, fietsen, spelletjes

Dat is wat kinderen doen als ze buiten spelen. Heerlijk toch? En daarom tip numero 1. Ga simpelweg met je kind naar buiten. Verken samen de buurt om te kijken waar speelplekken zijn en waar andere kinderen wonen. Hartstikke leuk om te doen en het stimuleert zowel je kind als jouzelf om buiten spelen vaker te doen.

Maak een Buurt-Buitenspeel-app groep

Hierin maak je makkelijk speelafspraken. Speel bijvoorbeeld met de buurt het Stoepranden-spel of rouleer met ouders om op de kinderen te letten terwijl ze op een veldje spelen. Elk jaar organiseert Jantje Beton de Nationale Buitenspeeldag. Een ddag waarin honderden buiten-speel-activiteiten in Nederland plaatsvinden. Een dag om in de gaten te houden.

Over vervelen en angst

Vervelen is goed. Dit blijkt uit meerdere onderzoeken en het is dus een aanrader om ons kind te laten ervaren wat vervelen is, aldus Ellen. “Tegenwoordig hebben veel kinderen drukke agenda’s, terwijl ze door zich te vervelen de mooiste ideeën krijgen. Vanuit verveling ontstaan plannen. Die aanhoren of laten gebeuren is prachtig”. Ook de factor angst ziet Ellen veel terug bij ouders. Haar advies? “Kijk en luister naar je kind. Laat je verrassen door wat je kind al kan. Kinderen durven het soms al niet meer door hoe ouders er tegenaan kijken. Juist door hen kansen te gunnen, goede afspraken te maken en bij het spelen proberen afstand te houden, geef je hen zelfvertrouwen. Natuurlijk moet je bij bepaalde leeftijden en karakters op blijven letten, maar je kind ruimte geven om te spelen is goed voor hen”.

Maak afspraken over scherm- en buitentijd

Tegenover 20 minuten schermtijd staat 20 seconden vooruit staren en 1 uur buiten spelen. Kijkend naar de onderzoeken voldoet een groot gedeelte van onze kinderen hier niet aan. En daarom is het volgens Ellen verstandig om afspraken te maken over scherm- en buitentijd. Zowel samen met je partner als afspraken die je met je kinderen maakt. En als ouders… is het natuurlijk handig om het goede voorbeeld te geven. Zowel in scherm- als in buitentijd. Kinderen kopiëren ons gedrag, dus hup, lekker samen naar buiten!

Meer weten over Jantje Beton? Jantje Beton is hét goede doel dat zich samen met kinderen inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speeltijd. Jaarlijks doen ruim 350.000 kinderen mee aan de activiteiten en projecten van Jantje Beton. Kwetsbare kinderen krijgen hierbij onze speciale aandacht. Wij willen bereiken dat álle kinderen dagelijks kunnen spelen en bewegen. Kinderen moeten steeds meer en spelen steeds minder, terwijl spelen het belangrijkste én het leukste onderdeel is van een gezond leven. Daarom zegt Jantje Beton … STOP NOOIT MET SPELEN!