Eerlijk is eerlijk: luiers zijn handig maar na twee jaar zou het toch ook wel heerlijk zijn dat je baby zonder leert en zindelijk wordt. Dit proces gaat zeker niet helemaal vanzelf, je hebt hier zelf veel invloed op. Met een aantal handige tips kan je jouw kind helpen bij het zindelijk worden! Frans luier- en babyverzorgingsmerk JOONE Paris geeft tips voor zindelijkheidstraining.

1. Zoek het juiste moment

Het begint natuurlijk bij het kiezen van het juiste moment: een goed moment voor zowel het kind als de ouder. Maar wat is nou het beste moment? Je kunt het best beginnen met zindelijkheidstraining als 1) je kind er fysiologisch klaar voor is, dus wanneer hij/zij onder andere zelfstandig de trap op en af kan en 2) het een stressvrije periode is.

Tip: De zomer is een ideale tijd om jouw kind te helpen met zindelijkheid; je kleine draagt lichtere kleding en kan zich dus ook beter aan- en uitkleden.

2. Het juiste potje voor jouw baby

De periode van zindelijkheidstraining gaat vaak samen met de periode waarin je kind steeds meer een eigen wil krijgt. Kinderen moeten hierin vaak hun onafhankelijkheid laten gelden. Om in deze periode ook nog het potje in hun leven te brengen, kan het goed zijn om je kleintje mee te nemen bij het kopen van de pot. Vaak voelen ze zich des te trotser en meer betrokken.

3. Praat erover

Je kan soms denken dat wanneer je iets tegen je jonge kindje zegt dit niet altijd wordt begrepen.. Maar een leuk weetje: ondanks de jonge leeftijd begrijpt je baby alles! Probeer er dus zo veel mogelijk over te praten. Leg ook uit dat successen en ‘’ongelukjes’’ normaal zijn.

4. Stel je kleintje gerust

Leg uit dat je kind zich in een normale fase zit waarin jij hem/haar vergezelt. Probeer ten alle tijden het inzetten van chantage te vermijden. Dit kan uiteindelijk alleen maar leiden tot het vertragen van het zindelijkheid.

5. Vertrouw!

Uiteindelijk leert jouw lieve kindje de verlangens en behoeften vanzelf te voelen. Vermijd strakke schema’s of eindeloze potjessessies met een boekje in handen: het potje moet niet worden gezien als een speeltuin of spektakel.

Wees gerust: in alle gevallen verloopt het verwerven van zindelijkheid in fasen, successen en kleine ongelukjes horen hier natuurlijk bij. Vroeg of laat zullen alle kindjes zindelijk worden, her is een natuurlijke fysiologische behoefte.