ZUIDERZEEMUSEUM

Maak in 2019 kennis met Grietje en haar gezin, bekijk 1919 door de ogen van een kind en geniet van de pittige poppenkastvoorstelling. Het Zuiderzeemuseum biedt een zeer breed programma!

To do

In het Zuiderzeemuseum vind je alles over de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken jullie kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Daarnaast is er een schepenhal vol historische schepen.

Onze tip: het pand Leven op een kluitje in Zoutkamp, waar vissersvrouw Grietje met haar vier kinderen én haar moeder hun intrek hebben genomen. Je ziet hun roerige huishouden waar Grietje zelf aanwezig is als hologram. Je ruikt de geur van ‘s nachts gepelde garnalen, kruipt onder de prikkeldeken in de bedstee en hoort oma snurken.

En nog een tip (omdat het zo leuk is): tijdens weekenden, vakanties en feestdagen kunnen kinderen in de huid kruipen van een kind uit 1919. Ze draaien dan mee in een huishouden van vroeger en merken dat ze hiervan bepaald Vuile handjes krijgen. Gelukkig is er daarnaast ook tijd voor kattenkwaad; tijdens de weekenden van Hemelvaart en Pinksteren loopt er zelfs een echte agent rond…

Kijk voor meer info op www.zuiderzeemuseum.nl

Waar

Enkhuizen

Wanneer

Het binnenmuseum is het hele jaar door geopend van 10.00 tot 17.00 uur, behalve op Eerste Kerstdag.

Tot en met zondag 27 oktober 2019 is het buitenmuseum weer dagelijks geopend, ook van 10.00 tot 17.00 uur.

Geschikt voor kids (leeftijd)

4-12 jaar